IT & C

#calculator #pc #antivirus #virus #protectie

Antivirusi de la A la Z

Internetul sau "World Wide Web"-ul este un mediu cunoscut pentru vulnerabilitatea sa si pentru amenintarile care iti pandesc calculatorul. Odata cu trecerea anilor hackerii au fost pusi in umbra de programele de malware sau virusi.



Pentru a combate aceste amenintati au inceput sa apara programele antivirus. Acesta este un software pentru computerele personale a carui scop este gasirea si distrugerea virusilor sau a altor programe asemanatoare cunoscute sub numele de "malware".

Primul antivirus


Nu se stie exact cine a fost prima persoana care a inventat un antivirus, dar prima neutralizare a unui a fost efectuata de Bernt Fix in anul 1987, care a reusit sa stopeze virusul Vienna. In toamna lui 1988 doctorul Briton Alan Solomon lansa software-ul "Dr. Solomon's Anti-Virus Toolkit".

Tot in acest an au fost lansate alte programe de acest gen, AIDSTEST si AntiVir. Pana la sfarsitul anului 1990 piata avea cel putin 19 programe diferite de antivirus, printre care si Norton AntiVirus si VirusScan a celor de la McAfee.

Alfabet de virusi de PC

Primul antivirus creat vreodata a fost facut pentru a gasi si distruge strict virusii de calculator. In zilele noastre programele dedicate sunt in stare sa descopere si alte ca: viermi (worms), rootkit-uri si troiani (Trojans).

CrimeWare


Comparativ cu evolutia programelor malware, fenomenul crimeware este inca intr-o faza incipienta si nu are o definitie oficiala. Totusi, dupa cum sugereaza si numele, crimeware este un tip de software rau intentionat utilizat pentru initierea unei infractiuni care se desfasoara de obicei pe internet.

Un exemplu clasic de crimeware il constituie un troian backdoor keylogger, care colecteaza informatii din apasarile de taste si le transmite inapoi unui atacator. De exemplu un ID si o parola de conectare pe site-ul unei banci pot fi colectate si trimise inapoi unui atacator. Atacatorul va utiliza de regula aceste informatii pentru a colecta profituri ilegale.

Hacker


Initial, termenul "hacker" avea o distinctie oarecum onorabila. Un hacker este o persoana care are abilitatea innascuta de a folosi sau exploata un obiect in starea sa existenta (in acest caz, sistemul de operare al unui computer) in alt scop decat cel pentru care a fost creat initial.

Din cauza numarului extrem de mare de infractiuni informatice care au loc in prezent, termenul hacker este mai degraba asociat cu o persoana care isi utilizeaza computerul pentru a ataca in mod rau intentionat computerul unei alte persoane nevinovate.

Malware


Termenul este prescurtarea de la software rau intentionat, este un termen generic care se refera la orice program software creat in mod deliberat pentru a efectua o actiune neautorizata daunatoare . Este o combinatie simpla de doua cuvinte, creata pentru a permite oamenilor sa vorbeasca de o maniera generala despre virusi si alte forme de software de acest gen.

Ransomware


Ransomware este o alta forma de crimeware. In acest caz, un troian rau intentionat cripteaza fisierele de pe unitatea de hard disk a unui utilizator care nu banuieste nimic. Dupa ce cripteaza fisierele, troianul afiseaza un mesaj sau lasa o nota de rascumparare prin care cere bani utilizatorului in schimbul cheii de decriptare.

Rootkit

Este un program sau mai multe programe malware care incearca sa ascunda faptul ca un a fost infectat. Un rootkit nu este o "portita" de transmitere de date catre atacator, dar ii permite acestuia sa neutralizeze unele procese de aparare ale sistemului.

Spam

Spamul este echivalentul corespondentei fizice nedorite si al apelurilor telefonice de marketing nesolicitate. A devenit una dintre cele mai mari neplaceri cu care se confrunta utilizatorii de computere, fie ca sunt utilizatori individuali sau companii.

Spyware


Programele "spyware si alte tehnologii potential nedorite" sunt acele programe care ii impiedica pe utilizatori sa controleze modificarile materiale care le influenteaza activitatea, confidentialitatea sau securitatea sistemului; utilizarea resurselor lor de sistem, inclusiv programele care sunt instalate pe computerele lor; sau colectarea, folosirea si distribuirea informatiilor lor personale sau sensibile din alt punct de vedere.

Virus

Termenul "virus" este folosit adesea inexact cu referire la orice tip de program rau intentionat sau este folosit pentru a descrie orice eveniment negativ pe care un program rau intentionat il genereaza in dauna unui sistem gazda.

Mai pe scurt, un virus este definit ca un cod de program care se replica de la un fisier gazda la altul. Virusii de computer pot fi clasificati suplimentar dupa tipurile de obiecte pe care le infecteaza, dupa metodele folosite pentru selectarea unei potentiale gazde si dupa tehnica de infectare.

Programe anti-virus

La ora actuala exista o serie de programe anti-virus pentru fiecare buzunar. Acestea sunt doar cateva exemple, fiind probabil cele mai cunoscute nume de pe piata.

Avast !

Programul antivirus a fost produs de cantre Alwil Software a.s din Cehia . Compania si-a inceput lucrul din anul 1988, dar succesul maxim l-a cunosct abia in in august 2008, cand programul a primit un rating foarte bun. Programul este compatibil pe calculatoarele care ruleaza sistemul de operare Windows Mobile si Linux.

Unul din cele mai importante aspecte ale lui Avast! este faptul ca are o versiunea gratuita, "avast! Home Edition". Daca doresti sa achizitionezi avast! in versiunea "premium" va trebui sa scoti din buzunar in jur de 160 RON. Comanda se face de pe site-ul oficial al producatorului.

BitDefender

Un antivirus care a fost lansat in luna noiembrie a anului 2001. Programul este produs de catre romanii de la Softwin. BitDefender si-a administrat cateva premii si a ajuns la notorietate prin anul 2007. Pachetele actuale de antivirus contin solutii sftware anti-spyware, firewall, filtru de spam pentru e-mail, backup, tune-up si componente de control parental pentru website-urile utilizate de copii.

Pe site-ul oficial, compania ofera o scanare gratuita a computerelui personal. BitDefender are produse destinate utilizatorilor de acasa, cat si solutii pentru companii si firme. O licenta de BitDefender pentru un calculator ajunge in jur de 300 RON.

Kaspersky


Realizat si introdus pe piata de rusi, originalul Kaspersky, cunoscut sub numele de AntiViral Toolkit Pro, era destinat computerelor personale care rulau sistemul de operare Windows. In prezent Kaspersky poate dezifecta si sistemele care au instalat Linux-ul. Antivirusul reuseste sa detecteze virusi, troiani, worms, spyware, adware, keyloggers si rootkit-uri.

Desi a cazut de doua ori testele pe care Virus Bulletin le-a facut, Kaspersky ramane unul din cele mai cautate programe antivirus de la ora actuala. Un pachet antivirus Kaspersky include trei licente si are un pret aproximativ de 300 RON.

McAfee

VirusScan McAfee a fost creat de compania McAfee cunoscuta initial sub numele de Network Associates. Antivirusul a fost creat pentru utilizarea lui pe computerele de acasa sau cele de la birou. Programul are firewall propriu si protejeaza impotriva spam-ului, malware-ului si actiunilor de phishing.

Versiunea VirusScan McAfee Plus 2009 este compatibila numai cu sistemele de operare Microsoft Windows 2000, Windows XP si Windows Vista. Compani produce programe similare si pentru sistemul de operare Leopard (Mac), numite "VirusScan for Mac". O licenta McAfee pentru computerul de acasa se ridica la un pret aproximativ de 100 RON.

ESET NOD32 Antivirus si


Cunoscut si sub numele de NOD32, antivirusul ofera protectie pentru dispozitivele care ruleaza sisteme ca Microsoft Windows, Linux, FreeBSD, Novell NetWare, Solaris si Windows Mobile. Compania ESET dezvolta solutii software ce oferã o protectie instantanee si completa impotriva amenintarilor de pe internet.

ESET Smart Security este o solutie integratã antivirus, antispyaware, antispam si firewall. Ambele produse au la baza un cod intens si atent optimizat care elimina nevoia de spatiu mare pe calculator. Recent compania a lansat cea mai recenta versiunea a software-ului lor, ESET NOD32 Antivirus si ESET Smart Security 4.0.

Pretul unui pachet antivirus NOD32 include upgrade-urile si update-urile pe o perioada de un an din momentul achizitionarii produsului. Produsul si toate modificarile va vor parveni prin intermediul internetului (download). Toate licentele (home sau business) beneficiaza de asistenta tehnica pe intreaga perioada de licentiere. Un pachet ESET NOD32 Antivirus cu licenta de 12 luni + 3 luni licenta gratis costa in jur de 160 RON.

Norton AntiVirus


Dezvoltat de cei de la Symantec Corporation, Norton reuseste sa detecteze virusi, troiani, worms, spyware, adware, keyloggers si rootkit-uri. Antivirusul este compatibil cu sistemele de operare Microsoft Windows si Mac OS X. Cea mai recenta versiunea de Norton, 16.5.0.134, este disponibila pentru download de pe site-ul producatorului.

Norton AntiVirus 2009 a fost lansat in 8 septembrie 2008. Un pachet Norton contine o licenta si costa in jur de 130 de RON. Licenta este valabila timp de un an. Compania ofera in prezent o oferta cu o licenta de doi ani pentru pretul de 250 RON.

Metode de protejare a PC-ului


Deseori ignorate, problemele si bresele de securitate pot duce nu numai la destabilizarea propriului sistem informatic, dar si la furtul de informatii confidentiale si financiare.

1.
Nu va bazati pe presupuneri. Gasiti putin timp pentru a va informa despre cum sa va protejati sistemul.

2. Cumparati si folositi un program antivirus fiabil. Alegeti un antivirus cu eficienta dovedita. Checkmark si AV-Test.org se numara printre cei mai respectati evaluatori independenti de software antivirus.

3. Folositi o solutie firewall de incredere. Din nou, mergeti pe mana evaluatorilor independenti. Unele sisteme de operare sunt dotate cu un firewall care filtreaza traficul numai la intrare. Folositi un firewall care poate controla traficul Internet atat la intrare, cat si la iesire.

4. Nu deschideti e-mail-urile venite de la expeditori necunsocuti sau in care nu aveti incredere. Multi virusi se raspandesc prin mesajele e-mail, asa ca ar fi mai sigur sa cereti o confirmare din partea expeditorului daca aveti indoieli.

5. Nu deschideti fisierele atasate mesajelor care au un subiect suspect sau neasteptat. Daca doriti sa le deschideti, salvati-le mai intai pe hard disc si scanati-le cu un program antivirus actualizat.

6. Stergeti orice e-mailuri in lant sau nedorite. Nu le trimiteti mai departe si nu raspundeti expeditorilor acestora. Acest tip de mesaje este considerat spam, pentru ca nu este dorit si cerut si pentru ca duce la supraincarcarea traficului de Internet.

7. Evitati instalarea serviciilor si a aplicatiilor care nu va sunt necesare pentru activitatile curente pe desktop role, cum ar fi: servere de transfer si partajare de fisiere, servere remote desktop (control la distanta) si altele asemenea. Aceste programe reprezinta pericole potentiale si nu ar trebui instalate numai daca sunt absolut necesare.

8. Actualizati-va sistemul si aplicatiile cat de des posibil. Unele siteme de operare si aplicatii pot fi setate sa se actualizeze automat. Folositi-va cu incredere de aceasta facilitate. in cazul in care nu instalati indeajuns de des patch-uri pentru sistem, acesta poate deveni vulnerabil la pericole pentru care s-au gasit deja remedii.

9. Nu copiati nici un fisier daca nu-i cunoasteti sursa sau nu aveti incredere in aceasta. Verificati sursa (provenineta) fisierelor pe care le descarcati si asigurati-va ca programul antivirus a verificat deja fisierele.

10. Creati fisiere de rezerva ale documentelor personale importante (corespondenta, documente, imagini si altele asemenea) in mod regulat. Stocati aceste copii pe suporturi mobile, cum ar fi CD-uri sau DVD-uri.

Se recomanda ca la alegerea unei solutii de securitate sa verificati si modul in care aceasta detecteaza virusii. Multi producatori realizeaza solutii antivirus bazate pe semnaturi, care din momentul descoperirii amenintarii pot lasa sistemele vulnerabile cateva ore sau chiar zile, pana la publicarea unei actualizari.

Alti producatori folosesc protectia "euristica", modalitatea ideala de a identifica noile amenintari, prin construirea unui mediu virtual, inclusiv o serie de dispozitive hardware virtuale care imita structura unui calculator real, oferind o rata de detectie ridicata, fara insa a genera rezultate false pozitive si fara a afecta viteza de lucru a calculatorului. Aceasta metoda ofera cea mai buna protectie pentru mediul de lucru actual.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele