IT & C

#virus #antivirus #protectie #computer #online #internet

8 reguli ale securitatii online

O parola sigura, un antivirus cu licenta si o conduita responsabila sunt doar cateva dintre metodele de preventie ale fraudelor online. Furtul de identitate este una dintre cele mai raspandite si grave fraude petrecute pe internet, de cele mai multe ori cu urmari vitale. Iata cateva reguli importante pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand folosesti internetul!



1 Antivirusul nu te protejeaza de toate capcanele


Virusii nu sunt singura amenintare a securitatii computerului tau. Un antivirus bun acopera, intr-adevar, o plaja foarte larga de probleme, insa nu te poate feri de capcanele online. Mai excat, atitudinea pe care tu ar trebui sa o ai atunci cand accesezi paginile web te poate feri de foarte multe atacuri ale hackerilor. Atunci cand iti introduci datele personale sau accepti sa descarci anumite aplicatii necunoscute in computerul tau, trebuie sa ai in vedere ca vei deschide o adevarata usa hackerilor catre toate datele de pe computer.


2 Anonimitatea nu te fereste de hackeri


Te-ai intrebat vreodata care sunt adevaratii infractori web? Care este scopul lor? Cele mai grave infractiuni ce pornesc din mediul online sunt furtul de identitate, accesarea conturilor bancare mergand, din pacate, pana la adevarate crime sau rapiri de persoane si copii.

Doar pentru ca folosesti un antivirus sau eviti sa iti folosesti datele personale online, nu inseamna ca ai reusit sa te protejezi in totalitate. Infractorii folosesc unelte dintre cele mai performante pentru a-si vana eventualele victime. Ei pot scana sute sau mii de computere in fiecare ora, asa cum tu ai rasfoi o carte de telefon , alegand la intamplare un numar la care sa suni.


3 Realizeaza un backup de siguranta


Un backup nu te poate proteja sub nicio forma. Este ca si cum ai avea o masina de rezerva in garaj pentru a o folosi in caz de accident cu cea actuala. Backup-ul devine util in momentul in care l-ai realizat cand calculatorul nu suferise niciun atac. Astfel, poti recupera toate informatiile avute inainte de atac.


4 Emailul nu este singura sursa de virusi


Din pacate, adevarat! Exista mult mai multe cai de infectare a computerului. Pornind de la simpla accesare a unui site si culminand cu instalarea unor programe deja infectate. De asemenea, o mare cantitate de virusi poate fi introdusa prin intermediul dispozitivelor portabile (cd, dvd, stick de memorie etc).


5 Sansele sa iti recuperezi banii furati sunt minime


Pentru ca banca sa iti restituie banii furati in cazul unei fraude este nevoie sa demonstrezi ca banii nu au fost extrasi de tine, ci de o persoana care avea acces la toate datele tale. Pe langa imprudenta pe care, probabil, ai comis-o atunci cand ti-ai impartasit datele online, bancile dispun de o legislatie extrem de clara care de multe ori nu te poate ajuta.

In cazul in care reusesti sa aduci dovezile necesare, efortul, stresul, timpul pierdut si banii cheltuiti in aceasta perioada nu mai pot fi recuperate.


6 Nu exista o „politie” online


Mai exact, media online nu este reglementata de un sistem de legi care sa te protejeze sau care sa pedepseasca anumite abuzuri. In momentul in care fraudele devin palpabile, pot interveni autoritatile, insa intr-o lume infinita si libera precum cea a internetului, te poti baza doar pe o experienta solida, pe parole complicate si pe un antivirus updatat.


7 Furnizorul de internet nu ofera protectie


Providerii de internet de la noi din tara nu ofera in mod normal programe de protectie sau de scanare a mailurilor. Nu te astepta ca firma furnizoare sa poata fi gasita raspunzatoare in cazul unei fraude online sau sa previna cumva o astfel de tentativa. In unele cazuri poti participa la anumite promotii sau concursuri care ofera ca premiu un antivirus, insa tine de tine sa il updatezi si sa il intretii pe viitor.


8 Windowsul este mai vulnerabil decat Mac sau Linux


Sistemele de operare Mac si Linux sufera, intr-adevar, mai putine atacuri decat clasicul Windows, insa acest lucru nu inseamna ca iti ofera protectie in proportie de 100%. Trebuie sa ai in vedere faptul ca hotii profesionisti lucreaza cu softuri atat de performante incat sistemul de operare al computerului tau nu reprezinta o piedica importanta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele