Amenajarea casei

#gradina #iarba #amenajare gradina

Cum sa alegi masina de tuns iarba

Daca esti proprietarul unei gradini cu gazon cu siguranta ai nevoie de o masina de tuns iarba . La ora actuala exista pe piata numeroase modele; este indicat sa cunosti cele mai importante caracteristici ale unei masini de tuns iarba, pentru a sti care model se potriveste cel mai bine cerintelor tale. Iata care sunt aspectele principale dupa care este recomandat sa te ghidezi in alegerea unui dispozitiv de tuns gazonul:


1
Modul de alimentare


In ceea ce priveste alimentarea, exista trei tipuri de masini de tuns iarba: electrice, cu baterii sau pe benzina.

Daca iti faci griji pentru protejarea mediului, opteaza pentru o masina de tuns iarba electrica. Spre deosebire de cele pe benzina, aceste modele au o dimensiune mai mica si sunt mai usoare, ceea ce la face mai manevrabile.

Pe de alta parte, masina electrica de tuns iarba are un cablu lung, pentru conectarea priza, ceea ce poate constitui un inconveninet daca ai o curte foarte mare. In acelasi timp, atunci cand manevrezi o astfel de masina trebuie sa fii atent tot timpul sa nu calci peste cablu.

Masina de tuns iarba cu baterii este mai practica din acest punct de vedere, insa are un mare dezavantaj, acela ca bateriile nu pot fi folosite mai mult de 60-70 minute, dupa care trebuie reincarcate. O solutie ar fi sa-ti mai cumperi o baterie de rezerva pe care s-o folosesti alternativ cu prima.

Exista doua modele de astfel de masini de tuns iarba: cu baterii Lead-Acid si cu baterii Li-Ion. Dispozitivele dotate cu baterii Li-Ion sunt mai puternice decat cele cu baterii Lead-Acid, au o greutate mai mica si costuri mai mici de intretinere.

Masinile de tuns iarba pe benzina sunt cele mai comune. Sunt usor de utilizat si taie iarba rapid insa sunt mai zgomotoase si mai grele decat masinile electrice. Motoarele masinilor de tuns iarba sunt de mai multe tipuri, cu doi sau patru timpi, acestea din urma fiind mai prietenoase cu mediul inconjurator. In afara de zgomot, un alt dezavantaj al acestor modele de masini de tuns iarba este ca, spre deosebire de cele electrice, au nevoie de service, iar bujiile si uleiul trebuie schimbate la un anumit interval. Astfel, in timp, costurile de intretinere ale unei astfel de masini de tuns iarba ajung sa fie mai mari decat in cazul unui model electric.

Daca doresti sa lucrezi fara un motor pe benzina sau electric, poti opta pentru o masina de tuns iarba manuala. Chiar daca este ieftina si destul de usor de manevrat, un astfel de model de masina de tuns iarba nu va taia niciodata cu aceeasi precizie ca o masina electrica, cu baterie sau pe benzina. In plus, te va solicita mai mult.


2
Modul de taiere si recoltare a ierbii


Majoritatea dispozitivelor, indiferent de model, au mai multe optiuni de taiere a ierbii, care poate fi mai mai lunga sau mai marunta, in functie de preferinte.

De regula, masinile de tuns gazonul colecteaza iarba intr-un compartiment special care trebuie golit de proprietar atunci cand se umple. Insa, in ultima perioada, au aparut modele care au cutite speciale ce taie iarba foarte marunt si o imprastie uniform pe gazon, recicland-o.

Pentru ca iarba a fost taiata foarte marunt, se descompune foarte repede si elibereaza Nitrogen, nutrient esential pentru plante. Astfel, nu doar ca vei da un aspect mai ingrijit gazonul ci il vei trata cu un fertilizator natural. Insa, un dezavantaj este ca aceste modele de masini de tuns iarba sunt mai scumpe decat cele clasice.


3 Puterea masinii


Daca gazonul tau este drept si de dimensiuni medii iar iarba nu este foarte deasa, nu ai nevoie de o masina cu o putere mare. In schimb, daca vrei sa tai iarba de pe o portiune deluroasa sau daca gazonul este foarte des si greu de nivelat, alege un model mai puternic.


4 Materialul carcasei


Este recomandat sa ai in vedere si materialul din care este confectionata carcasa masinii de tuns iarba. Otelul este cel mai durabil material, insa aluminiul si plasticul sunt mai usoare si mai ieftine.


5
Modul de functionare


In ceea ce priveste modul de functionare, sunt doua tipuri de masini de tuns iarba: unele ce trebuie impinse, altele doar „ghidate”. Daca nu ai prea multa forta fizica sau daca masina de tuns iarba va fi folosita si de copii, opteaza pentru un model ce nu trebuie impins. Costa mai mult, dar veti economisi mai mult timp si energie.


6
Cine va folosi masina


Inainte de a opta pentru un anumit model, este indicat sa ai in vedere si cine va tunde gazonul. Daca masina de tuns va fi folosita de adolescenti, opteaza pentru un model electric sau cu baterii, pentru ca acestia sa nu fie nevoiti sa alimenteze cu benzina. Femeile prefera de regula masinile electrice pentru ca sunt mai usoare si mai manevrabile.


7
Pretul


Pretul unei masini de tuns iarba este cuprins intre circa 300 RON si peste 4.500 RON, in functie de model.
O masina manuala, recomandata pentru un gazon drept, de maximum 400 mp costa circa 300 RON, in timp ce un model de 3,3 CP, cu posibilitati de ajustare si maruntire a ierbii pentru o peluza sanatoasa costa 2.500 RON.

O masina de tuns iarba cu baterie Li-Ion, de putere medie, recomandata pentru un gazon de circa 400 mp, dotata cu un colector pentru iarba si display cu LED ce indica nivelul de incarcare a bateriei costa intre 1.500-1800 RON, in functie de model.

Un model pe benzina, de 4 CP, cu reglarea pentru diverse inaltimi de taiere, indicator integrat pentru cos plin si sistem de tractiune a rotilor pentru terenuri dificile costa pana la 4.500 RON, in functie de firma producatoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului