Amenajarea casei

#masina de spalat #haine #igiena #mucegai #baie

Cum previi mirosul neplacut din masina de spalat

Se intampla adesea sa simtim un miros greu atunci cand deschidem usa masinii de spalat. Formarea mucegaiului, din cauza umiditatii, este un fenomen intalnit in special la masinile de spalat cu incarcare frontala, insa nici cele cu deschidere verticala nu scapa neatinse. Iata ce poti face pentru a preveni aceasta problema neplacuta si neigienica.

1 Nu lasa rufele ude in interior

Ideal ar fi sa scoti hainele imediat dupa ce s-a incheiat programul de spalare. Pentru a te asigura ca reusesti acest lucru, poti seta o alarma pe ceas care sa te anunte cand este momentul sa intinzi rufele.

Este foarte important sa faci acest lucru deoarece in primele minute dupa terminarea programului, hainele pastreaza energie termica si foarte multa umezeala, doua aspecte esentiale in dezoltarea bacteriilor si a mucegaiului. Astfe, cat timp in cuva masinii se mentine o temperatura acasa .ro/ acasa .ro/calda" title="calda">calda " title="calda">calda , bacteriile de dezvolta mult mai repede decat intr-un mediu mai rece.

Lasate mai mult de 4-5 ore, hainele pot prinde un miros foarte neplacut, greu de indepartat ulterior.

2 Sterge cuva cu o carpa uscata

Atat interiorul cat si usa masinii de spalat vor fi foarte bine curatate si uscate pentru a elimina cea mai mare parte a umezelii. Asigura-te ca ai sters si zona garniturilor de inchidere a usii, deoarece aici apa este mai greu de observat.

Curata toate resturile de hartie, monedele sau alte obiecte ramase in cuva dupa ce ai scos hainele. Sterge apoi peretii cu o carpa uscata sau cu servetele din hartie absorbante. Atentie! Hartia uda poate lasa adesea urme pe suprafetele cu care intra in contact, riscand astfel sa murdaresti urmatoarea incarcatura de haine.

3 Nu bloca circulatia aerului

Specialistii nu recomanda inchiderea capacului in perioada de repaus. In cazul masinilor cu incarcarcare frontala, capacul in pozitia deschis poate ocupa un spatiu extrem de pretios in baie. In cazul in care intampini aceasta problema, blocheaza inchiderea ermetica a capacului cu ajutorul unui prosop, astfel incat sa pastrezi o portiune deschisa de 2-3 cm.

In cazul masinilor cu incarcare vericala, inchiderea usii este un bun prilej de a obtine un spatiu de depozitare provizoriu.

Nu inchide niciodata usa masinii de spalat imediat dupa ce ai scos rufele. Asteapta cateva ore pentru a te asigura ca interiorul este perfect uscat.

Daca masina este montata in baie, este bine sa inchizi capacul in perioada in care se formeaza aburi in incapere, pentru a evita patrunderea umezelii in interior. De asemenea, nu pastra hainele murdare in cuva masinii de spalat in lipsa unui cos de rufe .

4 Curata recipientul pentru detergent si filtrul de scame

Aceste doua zone sunt extrem de sensibile deoarece de ele poate depinde de multe ori buna finctionare a masinii si calitatea spalarii hainelor. De asemenea, aici se aduna adesea o cantitate mare de apa ce poate emana un miros foarte neplacut.

Recipientul pentru detergent se poate extrage precum un sertar (in cazul masinilor cu incarcare frontala) sau poate fi indepartat apasand butoanele laterale (in cazul in care recipientul este pozitionat pe usa masinii de spalat cu incarcare verticala). Curatarea acestuia este foarte importanta deoarece in timp, orificiul de drenare a apei se poate infunda, hainele urmand a fi spalate fara detergent.

Citeste mai multe aici despre curatarea filtrului de scame.

5 Foloseste clorul periodic

Clorul este inamicul cel mai puternic al mucegaiului. Folosind periodic programele cu prespalare ce permit adaugarea de clor, previi formarea mucegaiului pentru o perioada de timp. Lenjeriile albe din bumbac se vor curata perfect cu un program de acest gen, imbinand astfel spiritul practic cu cel sanitar.

In cazul in care hainele tale nu permit utilizarea clorului la spare, poti seta un program doar pentru curatarea masinii de spalat. Adauga clor in recipientul special si porneste programul.

Unii producatori de masini de spalat recomanda folosirea unui program special pentru curatarea masinii. Citeste cu atentie manualul de instructiuni pentru detalii exacte si pentru alte recomandari de care trebuie sa tii seama.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului