IT & C

#calculator #tehnologie #gadget

Ce trebuie sa stii despre stickurile de memorie?

Dimensiunile mici, robustetea si pretul fac din stickurile de memorie flash USB un periferic tot mai popular. Acestea au ajuns in ultima vreme sa fie integrate in diverse obiecte comune precum ceasuri, stilouri si chiar cutite. Citeste in continuare si afla de ce stickurile de memorie ne fac viata mai usoara.



La ce foloseste stickul de memorie?


O minunatie a tehnologiei moderne, stickurile de memorie sunt folosite in general pentru stocarea si transportarea fisierelor personale precum documente, imagini si inregistrari video.

Memoriile flash USB sunt folosite in principal pentru aceleasi scopuri pentru care erau folosite dischetele. Ele sunt mai mici, mai rapide si au o capacitate de mii de ori mai mare. In plus, sunt mai durabile datorita faptului ca nu au parti componente mobile.

Pana in 2005, cele mai multe calculatoare foloseau unitatile de discheta, dar acestea au fost abandonate in ultima vreme in favoarea unitatilor de memorie USB.


Care sunt caracteristicile principale ale stickului de memorie?


1 Un stick de memorie este format dintr-un dispozitiv de stocare cu memorie flash si un USB (Universal Serial Bus) seria 1.1 sau 2.0. Cele mai multe memorii flash utilizeaza o conexiune USB de tip standard care permite conectarea intr-un port de pe computerul personal, dar exista drivere si pentru alte interfete.

2 Memoriile flash USB sunt de obicei detasabile si reinscriptibile si cantaresc mai putin de 30 de grame.

3 Capacitatea acestora de depozitare ajunge pana la 256GB. Cele mai populare stickuri de memorie sunt insa cele de 2, 4, 8 sau 16 GB. Acestea satisfac in general necesitatea utilizarii unui stick de memorie si au cel mai bun raport de pret.  Totodata, stickurile de memorie sunt mai fiabile si mai rentabile decat CD-urile (700Mb) si DVD-urile (4,7 GB).

4 Majoritatea stickurilor de memorie permit 1 milion de cicluri de scriere sau stergere si au un ciclu de retinere a datelor de 10 ani.

5 Stickurile de memorie se gasesc intr-o gama foarte larga de modele, de la cele cu carcasa din plastic, metal, piele si lemn pana la stickuri de memorie integrate in pixuri, bratari, brelocuri, carduri de credit etc.

6 Un stick de memorie poate avea un pret de aproximativ 20-30 de lei pentru varianta cu o capacitate de 2 GB, in jur de 60-80 de lei pentru unul cu 8 GB si poate ajunge pana la peste 3000 de lei in cazul celui de 256 de GB. Majoritatea stickurilor de memorie accesibile au pana in 10 GB.

7 In general, stickurile de memorie au o garantie de 60 de luni si pot fi achizitionate atat din magazinele de produse si accesorii IT, cat si din magazinele online. Cele mai cunoscute firme producatoare de stickuri de memorie sunt TravelData, SanDisk, Kigston si A-Data. Incearca sa eviti achitionarea unui stick de memorie de la firme no name, pentru a nu risca sa investesti intr-un produs de proasta calitate.


Ce sisteme de operare suporta stickurile de memorie?


Memoriile flash utilizeaza stocarea standard de informatii in masa, sustinuta nativ de sistemele de operare moderne, cum ar fi Windows, Mac OS X, Linux sau alte sisteme de tip Unix. Stickurile de memorie cu suport USB 2.0 pot stoca mai multe date si pot face un transfer mai rapid decat unitatile optice mai mari si pot fi citite de cele mai multe sisteme, cum ar fi Playstation 3.

In Windows Vista şi Windows 7, caracteristica ReadyBoost permite utilizarea memoriei flash (până la 4 GB in cazul Windows Vista) pentru a mari memoria pentru sistemul de operare.


Ce viteza de transfer au stickurile de memorie?


Memoriile flash moderne au o conectivitate USB 2.0. Cu toate acestea, ele nu folosesc in prezent viteza de 480 Mb/s (60MB/s) pe care porturile USB o suporta din cauza limitarilor tehnice inerente in cazul memoriilor flash de tip NAND. Cele mai rapide memorii flash disponibile in prezent utilizeaza un controler Dual Chanel , desi rata de transfer este micsorata considerabil din cauza generatiei actuale de hard-diskuri sau de viteza maxima de transfer a portului USB.

Viteza de transfer a fisierelor variaza in mod considerabil si ar trebui sa verifici acest aspect inainte sa-ti cumperi un stick de memorie flash. Vitezele pot fi afisate in Mbiti pe secunda sau multiplicatori ai unitatii optice, cum ar fi „180X” (de 180 de ori 150Kb pe secunda).

Memoriile flash tipice citesc cu o viteza de pana la 30 MB/s si scriu cu aproximativ jumatate din aceasta. Memoriile flash mai vechi, de 12Mb, sunt limitate la o viteza de maxim 1MB/s.


Ce sursa de energie electrica folosesc stickurile de memorie?


Cele mai multe memorii flash USB utilizeaza energie electrica prin conexiunea USB si nu necesita baterie. Unele dispozitive, care combina functionalitatea unui player audio digital cu unitatea de stocare flash, necesita o baterie pentru functia playerului.


Avantajele memoriei flash:


1 Materialele din care sunt produse memoriile flash sunt rezistente la zgarieturi si praf.

2 Unitatile de memorie flash sunt rezistente din punct de vedere mecanic, facandu-le potrivite pentru transportul de date si pastrarea lor la indemana.

3 De asemenea, memoriile flash stocheaza date cu densitate mare in comparatie cu multe alte suporturi media amovibile. De la jumatatea anului 2009 au devenit disponibile memoriile flash de 256 GB , avand astfel abilitatea de a stoca mai multe date decat un DVD sau disc Blu-ray.

4 In comparatie cu hard-discurile, memoriile flash folosesc mai putina energie, nu au piese fragile mobile si sunt mai mici si mai usoare.

5 Memoriile flash functioneaza conform dispozitivelor de stocare in masa USB astfel incat majoritatea sistemelor moderne de operare pot citi si scrie pe acestea fara instalarea unor drivere pentru dispozitiv.

6 Memoriile flash prezinta o unitate logica structurata simplu pentru sistemul de operare gazda, ascunzand detaliile individuale complexe de punere in aplicare care stau la baza memoriei flash. Aceasta poate fi distribuita si in partitii diferite. Daca ai primit cadou un stick de memorie de 8 GB, de exemplu, si acesta este partitionat in doua sectiuni de 4 GB, poti sa-i reintregesti memoria cu ajutorul unui program software de partitionare a memoriei.

7 Unele stickuri isi pastreaza memoria chiar si dupa ce au intrat in contact cu apa (uitat chiar in masina de spalat), desi acest lucru nu este o caracteristica de proiectare si nici nu poate fi invocata. Daca lasi stickul de memorie sa se usuce complet inainte sa il folosesti din nou, acesta poate functiona fara probleme. Dintre toate celelalte dispozitive de stocare folosind tehnologii optice sau magnetice, memoria flash are cea mai mare rata de pastrare a datelor in caz de distrugere a dispozitivului.

8 Stickurile de memorie pot fi considerate si o solutie eco. Folosindu-le in locul CD-urile si DVD-urilor, nu mai esti nevoit sa cumperi si totodata sa arunci atat de multe suporturi de memorie.

Dezavantajele memoriei flash:


1 Ca toate dispozitivele de memorie flash, stickurile de memorie pot sustine un numar limitat de cicluri de scriere si stergere. Ar trebui sa iei in considerare acest aspect atunci cand utilizezi un stick de memorie pentru a rula o aplicatie software sau un sistem de operare.

Din aceste motive unii, dar si din cauza limitarilor de spatiu, dezvoltatorii au produs versiuni speciale ale sistemelor de operare (precum Live USB Linux) sau ale unor aplicatii comune (precum Mozilla Firefox) proiectate sa ruleze de pe memorii flash.

2 Cele mai multe memorii flash nu includ un mecanism de protejare la scriere. Cu toate acestea, unele stickuri de memorie au un comutator pe carcasa unitatii cu rol de a proteja scrierea sau modificarea datelor pe dispozitiv. Protectia la scriere este utila in cazul repararii sau utilizarii calculatoarelor contaminate cu virusi, fara riscul infectarii stickului de memorie.

3 Dezavantajul dimensiunilor mici ale stickurilor de memorie este ca pot fi usor de pierdut. Aceasta este o problema deosebita mai ales in cazul in care stickul contine date importante. In consecinta, unii producatori au adaugat criptare hardware pentru driverele acestora, desi sistemele software de criptare realizeaza acelasi lucru si sunt universal disponible pentru toate memoriile flash.

Alti producatori au dezvoltat posibilitatea de a purta stickurile de memorie pe post de breloc sau chiar colier .

4 In comparatie cu alte dispozitive portabile de stocare, de exemplu hard-discurile externe, memoriile flash au un pret mai ridicat pe unitatea de depozitare. Dar hard-discurile au un pret minim mai mare, astfel ca la capacitati mici (16 GB sau mai putin) stickurile de memorie flash sunt mai putin scumpe decat cele mai mici hard-diskuri disponibile. 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele