Amenajarea casei

#aspirator #electrocasnice #curatenie #aspiratoare

Tipuri de aspiratoare

Vrei sa alegi un aspirator dar te-ai incurcat in multitudinea de modele? Probabil ca si bugetul iti impune anumite limite, insa este bine sa stii ca unele modele sunt potrivite pentru familiile care au copii mici, altele pentru cele care au animale, unele curata si spala covoarele, iar altele pot chiar sa functioneze in lipsa ta. Citeste pe larg caracteristicile fiecarui tip de aspirator in parte:

1. Aspirator cu sac

Aceste modele de aspiratoare sunt cele mai intalnite de pe piata. Un avantaj al acestui tip de aspirator este faptul ca este mai ieftin in comparatie cu cel fara sac sau cu apa, in acelasi timp fiind la fel de eficient. In plus, exista modele de aspiratoare care au o dimensiune redusa, insa cu o putere de 1600-1800 W.

Cel mai mare dezavantaj al acestui aspirator este tocmai sacul, care este confectionat din panza sau hartie . Sacul trebuie curatat si scuturat cand se umple, aceasta operatiune ducand la imprastierea prafului de jur imprejurul lui. Ca sa eviti aceasta problema, poti sa-ti cumperi saci de unica folosinta. Ei sunt confectionati din hartie si se arunca dupa umplere, insa costa circa 4 RON bucata.

Pretul unui astfel de aspirator incepe de la 80 RON, cu sac din panza si putere de 1000W. Atentie insa, modelel foarte ieftine sunt mai voluminoase si extrem de zgomotoase. O varianta de aspirator cu 9 straturi de filtrare, control electronic al puterii de aspirare si Sistem Silence pentru operare la cel mai scazut nivel de zgomot ajunge la 1.200 RON.

Sursa foto: www.appliancist.com

2. Aspirator fara sac

Acest model este preferat de cei care nu agreeaza ideea de a scutura si curata sacul din panza sau din hartie in care se aduna praful dupa aspirare. In locul sacului, acest aspirator are o cuva din plastic care se inchide etans. Dupa ce se arunca praful si gunoaiele acumulate, cuva se poate clati sub jet de apa. Un dezavantaj al acestui model de aspirator este acela ca filtrul principal trebuie curatat foarte des, chiar si dupa fiecare utilizare, mai ales daca aspiri o suprafata mare sau foarte murdara. Filtrul are pori foarte fini si, daca nu este curatat, aspiratorul nu va fi la fel de eficient.

Pretul unui aspirator fara sac porneste de la 270 RON, pentru un model cu o putere de 1.600 W si filtru HEPA si ajunge la 1.000 RON pentru un model ce face parte din clasa premium, cu o putere de 2.000 W, afisaj cu LED si mai multe accestorii de tip perie.

3. Aspirator cu filtrare prin apa

Cu ajutorul acestui aspirator praful este filtrat prin apa, astfel incat aerul eliberat este mult mai curat. Sistemul de filtrare prin apa este completat de filtre din panza sau plastic.

Un avantaj al acestui aspirator este ca poate fi folosit si pentru curatarea perdelelor, a mobilei sau a diverselor tesaturi. Unele modele pot aspira si lichide. Acestea sunt perfecte pentru suprafetele cu gresie dar si pentru familiile care au bebelusi neastamparati. Modelele mai performante au si functia de suflare, astfel incat le poti folosi pentru a curata veranda de frunze si praf, spre exemplu.

Un dezavantaj al acestui tip de aspirator este acela ca are dimensiuni mai mari decat unul obisnuit si este mai greu. Numai compartimentul in care se adauga apa cantareste circa 3 kg. In plus, modelele mai ieftine nu sunt foarte puternice, in comparatie cu un aspirator obisnuit.

In ceea ce priveste pretul, exista aspiratoare cu filtrare prin apa cu o putere de 1.400 W ce costa circa 300 RON. Pentru un model mai performant, cu LED si programe de curatare parchet si tapiterie vei plati circa 1.550 RON.

Sursa foto: www.walmartimages.com

4. Aspirator cu spalare

Acest obiect electrocasnic aspira si spala covoarele in acelasi timp. Este dotat cu un recipient in care se adauga detergent sau solutii speciale care, impreuna cu apa, formeaza o spuma. Dupa ce covorul este aspirat in prealabil, spuma este imprastiata cu ajutorul obiectului electrocasnic si se lasa sa actioneze timp de cateva minute, dupa care se aspira din nou covorul. Unele modele au si functie de curatare cu aburi.

Acestdispozitiv este ideal pentru familii ce au copii mici sau animale de companie, pentru cei care au covoare sau mochete deschise la culoare dar si pentru cei care locuiesc la bloc la un etaj superior si sunt nevoiti sa scoata covoarele mari si grele afara, sa le bata de praf si sa le spele bine.

Un dezavantaj al acestui tip de aspirator este faptul ca este destul de voluminos si are un pret mai ridicat decat un model obisnuit. Astfel, pretul unui aspirator cu spalare cu puterea de 1.300 W porneste de la circa 500 RON.

Un model foarte performant, cu generator de aburi si cu functie de spalare cu aburi si clatire costa circa 1.700 RON.

5. Robotul care aspira in locul tau

Principala functie a acestui dispozitiv este data de posibilitatea de a-l programa sa lucreze singur, in lipsa ta. Robotul-aspirator curata eficient murdaria si praful, de pe toate tipurile de suprafete se adapteaza automat atunci cand trebuie sa faca trecerea de la o suprafata la alta. In plus, robotul-aspirator este dotat cu senzori anti-coliziune, detector de pereti si scari. Aceste dispozitive pot avea, in functie de model, un sac sau un recipient de plastic pentru colectarea prafului.

Pretul unui robot-aspirator este cuprins intre 1.800 RON-2.100 RON, in functie de firma producatoare si poate fi achizitionat din lanturile mari de magazine de electrocasnice sau pot fi comandate online.

Sursa foto : homesarkansas.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea