Amenajarea casei

#plita #gatit #consum #electricitate #vase #alimente

Plita incorporabila cu inductie

Gatitul a devenit mai sigur si mult mai rapid, datorita plitelor cu inductie ce identifica si controleaza caldura cu ajutorul electromagnetismului. Aceste dispozitive nu sunt cu totul noi, ele fiind folosite de multi ani in restaurante, pentru a spori eficienta gatitului. Acum avem acces la ele pentru a le folosi in propria bucatarie.

 

Cum functioneaza sistemul

Plitele electrice traditionale functioneaza pe baza de rezistente electrice. Acestea creeaza caldura, o transfera pe o suprafata ceramica si apoi pe vasul de gatit si continutul acestuia. Sistemele de gatit pe baza de inductie folosesc tehnologia electromagnetica pentru a incalzi vasul de gatit si nu suprafata pe care se afla vasul. Astfel, nu se va pierde energie pe o suprafata suplimentara, asa cum se intampla cu plitele electrice ceramice.

Un circuit electronic furnizeaza energie si controleaza electronic o bobina de inductie din interiorul dispozitivului. Aceasta bobina genereaza un camp magnetic de fiecare data cand un vas de gatit este asezat in contact cu suprafata politei, curentii de inductie traversand baza cratitei. Gatitul cu ajutorul unui sistem de inductie beneficiaza de un raspuns rapid, precizie si control ferm al temperaturii.

Vase speciale pentru gatit

Inainte de a achizitiona o plita cu inductie, este bine sa ai in vedere schimbarea vaselor de gatit. Acest sistem functioneaza doar in reactie cu metalul. Poti testa vasele pe care le ai, apropiind un magnet de acestea. Daca magnetul este atras, atunci ai gasit vasul potrivit.
Materialele agreate sunt: fierul, fonta, otel smaltuit si orice alt aliaj de fier. In magazinele de specialitate poti gasi aliaje din inox si fier sau chiar sticla si fier. Aluminiul si cuprul nu vor avea niciun efect asupra sistemului, acesta neputand fi pus in functiune.

Un alt aspect important este utilizarea de vase de gatit cu fundul perfect neted pentru un contact perfect cu suprafata plitei. Asperitatile sau piciorusele vor lasa zone nepreparate.

Consum

Testele au demonstrat ca apa dintr-un vas fierbe de doua ori mai repede pe o plita cu inductie electromagnetica decat pe o plita electrica simpla sau pe una cu gaz. Astfel, economisesti timp, dar si energie electrica. Comparativ cu un sistem de gatit electric, acesta inregistreaza o cifra mai mica a consumului.

In ceea ce priveste dispozitivele de gatit, eficienta se masoara in functie de cantitatea de energie calorica pierduta. Un aragaz si o plita pe gaz au o eficienta de aproximativ 50%, atfel incat jumatate din caldura este folosita pentru gatit si jumatate se emana in aer. Plita electrica cu rezistente si suprafata ceramica are o eficienta de aproximativ 65%. Maximul este atins de plita cu inductie, mai exact 85% din energia consumata se concentreaza asupra prepararii alimentului.

Datorita sistemului ce reactioneaza cu vasul de gatit, materialul vasului este cel care se incalzeste, nu si suprafata plitei.

Avantaje

  • Spre deosebire de plitele ceramice sau de cele pe baza de halogen, aceasta este mult mai usor de controlat. Sistemul performant face ca plita sa functioneze doar in momentul in care intra in contact cu un vas ce creeaza efect magnetic. Astfel, daca asezi un vas din sticla sau din orice alt material, vei fi atentionat! De asemenea, nu poti porni sistemul daca pe suprafata de lucru nu se afla nimic.
     
  • Puterea de incalzire este reglata automat in functie de dimensiunea vasului pe care il pozitionezi pe plita, riscul supraincalzirii fiind eliminat. In plus, ai posibilitatea de a controla manual intensitatea campului electromagnetic si implicit a caldurii, beneficiind de acelasi control la fel ca si in cazul unei plite pe gaz.
     
  • Senzorul de notificare asupra caldurii reziduale este un alt element important. Acesta te anunta cat timp suprafata de gatit este acasa .ro/calda" title="calda">calda , chiar si dupa ce ai intrerupt functionarea.
     
  • Suprafata de gatit este foarte usor de curatat. Aceasta nu contine santuri sau discuri in relief care in mod normal ar retine resturile de mancare. Avand in vedere faptul ca suprafata nu se incinge, alimentele scurse nu se vor intari, ele fiind mult mai usor de indepartat.
     
  • In functie de modelul pe care il alegi, poti beneficia de optiuni precum: cronometru, sistem blocare butoane, oprire automata, sistem de siguranta pentru copii
    etc.
     

Costuri

Pretul unei plite electrice pe inductie este momentan ridicat, deoarece majoritatea familiilor raman fidele sistemelor clasice, pe gaz. Cu toate acestea, costurile acestui dispozitiv se pot amortiza in timp, avand in vedere cel mai important aspect: economic de timp si de curent electric. Poti achizitiona o plita pe inductie la un pret cuprins intre 2000 si 4000 RON. Diferenta de costuri se regaseste in numarul de arzatoare (2 - 4), performanta functiilor, dar si renumele brandului producator.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului