Amenajarea casei

#curatare #haine #electrocasnice #masina de spalat

Cum sa cureti filtrul de scame al masinii de spalat

Observi ca masina de spalat nu mai functioneaza la fel de bine ca inainte si nu stii care este motivul? Inainte de a cere ajutorul unui specialist, este bine sa faci cateva verificari. Ia manualul de instructiuni, deconecteaza masina de la curentul electric si urmeaza pasii de mai jos.


In general filtrul de acasa .ro/ acasa .ro/scame" title="scame">scame " title="scame">scame se afla in partea de jos a masinii de spalat si este acoperit de o masca rotunda, de aceeasi culoare cu restul masinii. Unele modele au acest filtru in interiorul cuvei, insa inainte de a face aceasta operatiune, este bine sa citesti cu atentie manualul de instructiuni. In paginile acestuia vei afla pozitionarea exacta a filtrului, modul de accesare, precum si conditiile si avertismentele esentiale in aceasta operatiune.

Pasul 1. Asigura-te ca masina de spalat a terminat orice program de spalare. Astfel nu exista riscul ca apa sa se evacueze dupa desfacerea filtrului. Scoate masina din priza inainte de a te apuca de lucru.

Pasul 2.
Pregateste un lighean potrivit ca inaltime pentru a putea fi asezat in dreptul orificiului respectiv. Ridica masca ce camufleaza filtrul si desurubeaza capacul. Atentie maxima! Imediat dupa ce ai scos capacul, va incepe sa curga apa ramasa in partea inferioara a masinii de spalat.

Pasul 3. Dupa ce a curs toata apa, incearca sa scoti surplusul de scame din filtru.

Pasul 4. Indeparteaza filtrul si spala-l cu apa fierbinte si putin detergent pana cand ramane perfect curat. O perie fina iti poate fi de ajutor. Este bine sa verifici capacitatea de filtrare, iar in cazul observi ca este foarte rar, cere ajutorul unui specialist sau inlocuieste-l cu unul similar.

Pasul 5. Lasa filtrul sa se usuce si monteaza-l la loc insuruband cu atentie.


Probleme ce pot fi cauzate de incarcarea filtrului de scame
 

  • Detergentul nu este preluat din recipient

Acest lucru este extrem de neplacut deoarece hainele raman murdare, iar detergentul din recipient se intareste. In cazul modelelor cu incarcare verticala, recipientul pentru detergent se afla in general atasat de capacul masinii. Curatarea acestuia este foarte dificila.
 

  • Apa nu se mai evacueaza

Daca observi ca apa este eliminata foarte greu si cu zgomot mare, sau pur si simplu masina se blocheaza in timpul unui program si nu elimina apa din interior, poti avea in vedere si aceasta problema. Este bine sa cureti filtrul peiodic, pentru a evita demontarea acestuia in timp ce apa se afla inca in masina. Riscul de inundatii si arsuri este extrem de ridicat.
 

  • Hainele nu sunt stoarse bine

Aceasta problema se va observa treptat. Daca initial totul pare in regula, hainele vor fi din ce in ce mai umede si mai grele, pana in momentul in care poti stoarce picaturi de apa din ele. Daca folosesti masina des, probabil ca te-ai obisnuit cu aspectul hainelor dupa ce sunt spalate, asa ca ai sansa de a identifica repede aparitia unei defectiuni.
 

  • Masina scapa apa in timpul spalatului

Poate ca nu este vorba de o cantitate foarte mare de apa, insa este bine sa verifici pardoseala in timpul programului de spalare si in special in ciclurile de evacuare a apei.
 

  • Observi scame colorate pe haine

Fie ca apar scame albe pe hainele negre, fie ca tricourile sunt din ce in ce mai scamosate, asta inseamna ca masina de spalat nu functioneaza corect, Incarcarea filtrului cu scame duce la imposibilitatea de filtrare si de stocare a impuritatilor, iar acestea se fixeaza pe tesaturile din cuva.

Cum sa eviti incarcarea filtrului

  • Verifica mereu buzunarele hainelor si indeparteaza toate hartiile si obiectele in plus;
  • Scoate branturile pantofilor pe care ii speli si verifica daca au si alte parti detasabile; este posibil ca unele parti sa fie din hartie si sa se descompuna in contact cu apa;
  • Daca ai animale, este bine sa cureti parul in exces de pe haine sau de pe covorasele pe care le introduci in masina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare