Amenajarea casei

#electrocasnice #aparat #curatare

Cum sa cureti fierul de calcat

Fierul tau de calcat lasa urme pe haine? Functia de degajare a aburilor nu mai functioneaza atat de eficient? Curatarea regulata a fierului de calcat este esentiala pentru a obtine cele mai bune rezultate la calcarea hainelor.  Afla in continuare care sunt cele mai simple moduri de curatare a fierului de calcat.


Cum cureti rezervorul de depozite


Rezervorul fierului de calcat are nevoie de curatare atunci cand pe orificiile din talpa acestuia se formeaza mici depozite. De obicei, depozitele respective sunt minerale din apa pe care o folosesti la calcat. Ele sunt de culoare alba si pot semana cu sarea.

Curatarea rezervorului poate fi realizata cu o solutie din apa si otet alb. Umple ¼ din rezervor cu aceasta solutie. Lasa fierul de calcat asezat pe talpa pentru o ora sau doua, apoi pune-l in priza si seteaza-l pe functia aburilor. Actioneaza aceasta functie pana cand rezervorul se goleste.

Daca depozitele de minerale sunt inca vizibile, repeta procesul de cateva ori pana cand dispar.

Clateste rezervorul cu apa curata prin umplerea si golirea lui completa de mai multe ori.  Avand in vedere ca este destul de dificil de eliminat toata apa prin orificiul de umplere, poti folosi functia aburilor.

Pentru a evita depunerile minerale, utilizeaza apa distilata sau purificata atunci cand calci. Daca folosesti in continuare apa de la robinet, tine cont de faptul ca trebuie sa iti cureti fierul periodic.

Exista pe piata anumite modele mai performante care au inclusa functia de autocuratare. Daca vrei sa iti cumperi un fier de calcat nou, e bine sa tii cont de aceasta caracteristica.


Cum indepartezi petele de pe talpa


Din pacate, talpa fierului de calcat este predispusa la depunerea murdariei. Prin urmare, aceasta necesita curatarea regulata pentru a evita patarea hainelor si materialelor textile pe care le calci.

Curata fierul de calcat doar dupa ce l-ai deconectat de la priza si s-a racit complet. Foloseste un amestesc din sapun sau detergent lichid cu apa. Inmoaie o carpa moale in solutie si sterge talpa fierului.

Daca talpa fierului este afectata de depozite sau coroziuni de o anumita forma, va trebui sa folosesti o solutie mai puternica decat sapunul. Pentru aceasta problema, otetul alb poate fi o solutie eficienta.

Indeparteaza murdaria lipicioasa prin frecarea cu o carpa umeda atunci cand fierul este cald atat cat sa poti tine mana pe el. Ai grija sa fie scos din priza!

Petelor de murdarie greu de indepartat trebuie sa le acorzi mai multa atentie; incearca sa le indepartezi cu pasta de dinti sau bicarbonat de sodiu . Pune putina pasta de dinti sau bicarbonat de sodiu inmuiat cu apa pe talpa, lasa cateva secunde si apoi sterge. De data aceasta fierul de calcat trebuie sa fie rece.

Reziduurile arse de pe fierul de calcat pot fi indepartate cu o solutie calda formata din parti egale de otet alb distilat si sare. Evita solutiile abrazive de curatare sau lavetele aspre.

Petele dificile, precum plasticul topit, pot fi curatate cu sare. Pune o lingura de sare pe un ziar, o bucata de hartie cerata sau folie de aluminiu . Peste aceasta, treci cu fierul de calcat incins. Astfel, murdaria se va prinde de sare, lasand talpa fierului de calcat curata.

Nu incerca niciodata sa indepartezi murdaria cu instrumente de metal pentru ca acestea pot deteriora permanent talpa fierului.

Daca mizeria de pe talpa fierului este de natura grasa, foloseste o carpa umezita in apa amestecata cu amoniac. Apoi sterge fierul cu o panza umeda si mizeria ar trebui sa dispara.


Cum intretii fierul de calcat


Exteriorul fierului de calcat ar trebui pastrat curat pentru a evita orice transfer inutil de murdarie pe articolele calcate. Sterge pur si simplu exteriorul fierului cu o servetele umede sau un burete moale ocazional. Daca se intampla ca pe fier sa apara anumite forme de reziduuri, sterge-le cu o carpa umezita in apa cu detergent de vase .

De fiecare data dupa ce termini de calcat, goleste rezervorul fierului complet si lasa-l sa se usuce. Acest lucru va ajuta la prevenirea depozitelor de minerale. Ai grija ca apa poate fi fierbinte imediat dupa ce ai utilizat fierul de calcat. Asteapta pana cand se raceste sau activeaza functia aburilor pana consumi toata apa.

Citeste instructiunile producatorului cu atentie. Acestea ar trebui sa contina o serie de sfaturi pentru a preveni atat infundarea orficiilor, cat si evitarea depunerilor de calciu din interiorul fierului de calcat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului